Prvi takmičarski dan – sve na najvišem mogućem nivou

Petak, Maj 22, 2015
Objavljeno u ERC 2015, Novosti
Bijel buk 02

Banjaluka 22.05.2015. – Sve je  proteklo je bez ikakvih problema i na nivou najbolje organizovanih Prvenstava Evrope. Ocjena je ovo, koju je izrekao potpredsjednik Svjetske rafting federacije Oleg Grigoriev nakon prvog takmičarskog dana u Banjaluci.

“Mislim da je organizacija savršena. Doduše, stvarno nisam ni sumnjao, jer samo bio ovdje i ranije, kada su Bnajaluka i Bosna i Hercegovina bili domaćini Evropskog prvenstva 2005, i svjetskog prvenstva 2009.  Banjaluka je divan grad, sviđa mi se sve ono što sam imao priliku do sada da vidim”, kaže potpredsjednik Svjetske rafting federacije, Oleg Grigoriev.

 “Staza na Bijelom buku je savršena! Imao sam priliku da posjetim mnoge rijeke u Evropi ,ali Vrbas je jedna od najboljih rijeka. Drugačija je nekako od ostalih. Snažna je! Slalom će, nadam se biti savršen, tako da očekujem spektakularne slalomske trke na ovoj stazi. Što se tiče ruskih timova, oni su već opravdali očekivanja. Nakon prvog takmičarskog dana smo najuspješnija nacija na Prvenstvu u Banjaluci, i za sada zaista ide sve kako se samo poželjeti moglo” dodaje Grigoriev

 Zadovoljstvo nisu krili ni u turskom timu. Pobjedom u sprintu, reprezentacija Turske, napravila je svojevrsno iznenađenje domogavši se titule prvaka Evrope u ovoj uzrasnoj kategoriji.

vlcsnap-2015-05-22-12h04m44s743

 “Naša reprezentacija je napravila sjajan rezultat u kategoriji do 19 godina. Osvojili smo zlato u sprintu, i cijeli tim je ponosan na činjenicu das mo se uspjeli domoći titule prvaka Evrope. Staza Bijeli buk je stvarno dolična staza i nema sumnje da će nama ostati u odličnoj uspomeni,” kaže Fikret Jardimči, prvi potpredsjednik rafting saveza Turske.

 Prezadovoljni osvajanjem zlatne medalje bila su članovi posade slovenačke reprezentacije u kategoriji do 23 godine. “Što se tiče sprinta mi smo samo odradili sve ono što smo se prije trke dogovorili. To je, sada vidimo bilo sasavim dovoljno za osvajanje šampionske titule. Što se tiče H2H mogli smo mi to i malo bolje, napravili smo neke greške na samom startu trke, tako das u nas Rusi u polufinalu dobili.  No sve ovo je ogroman uspjeh, konkurencija je veoma veoma jaka.” kaže kapiten posade reprezentacije Slovenije u kategoriji do 23 godine – Jan Petković.

Jan Petkovic SLO

 “Brzaci na stazi Bijeli buk su jako jako zahtjevni. Moram priznati da je zaista uživanje veslati na ovoj rijeci. Mi smo presretni što smo se domogli zlatne medalje, jer smo se potajno i nadali tituli  prvaka Evrope i taj cilj smo i ispunili.” rekao je Zbynek Netopil, kapiten posade Češke Republike u master kategoriji.

 Takmičari svih reprezentacija koje su doputovale u naš grad ne kriju zadovoljstvo viđenim u gradu. “Prvi put sam u Banjaluci, i moram priznati da  mi se grad zaista svidja, sviđaju mi se boje, zelenilo, rijeka Vrbas,  hrana, i gostoljubivost ljudi.  Staza je dosta teška, pa mi se zbog toga i ona sviđa. Izazovna je. Susretao sam se sa sličnim rijekama, ali ova je zaista nešto posebno.  Novi smo ovdje, ali drago mi je što upoznajemo nove ljude. Organizacija je stvarno, stvarno na jako visokom nivou”, kaže Dan Dally, član posade reprezetnacije Velike Britanije sumirajući utiske svog prvog boravka na jednom rafting takmičenju u Banjaluci.

Bijel buk GBR

Organizatori se trude da sve protekne prema planu. “Sve ide zaista dosta dobro. Čak ni kiša koja povremeno pada, ne kvari opšti utisak. Moram da naglasim da i spasioci, momci iz našeg kluba, rafting kluba Kanjon, zatim iz Eko Lima, iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, svi oni daju svoj puni doprinos organizaciji. Tu su i volonteri, pripadnici specijalnih jedinica Oružanih snaga, sve protiče zaista dosta dobro. Nadamo se da će kiša do sutra stati ted a će noćna slalomska trke proteći bez poteškoća te  da će naši sugrađani doći pogledati najzanimljiviju trku Prvenstva, kaže Aleksandar Pastir, predsjednik Kajak kanu i rafting saveza RS i BiH.

Najzanimljivije trke na Prvenstvu voziće se sutra, kada je na programu disciplina slalom u svim uzrasnim kategorijama, u obje konkurencije.