Spuštena zavjesa na Prvenstvo – sve proteklo na najvišem nivou!

Nedjelja, Maj 24, 2015
Objavljeno u ERC 2015, Novosti, Video
spust

Banjaluka 24.05.2015. – Banjalučki Dajak klub domogao se srebrne medalje u disciplini spust, na Evropskom prvenstvu u Banjaluci. Banjalučka posada izveslala je stazu od Krupe do Rafting centra kanjon u Karanovcu za 53 minuta 59 sekundi i 46 stotinki što je za 17 sekundi i 88 stotih sporije od prvoplasirane prve češke posade koja se na kraju okitili i titulom prvaka Evrope u generalnom poretku Prvenstva.

 „Ovo je nešto fantastično, ovo je nešto što se ne zaboravlja. Donijeli smo srebro u Banjaluku, na našem Vrbasu. To je nešto što ću čitav život pamtiti. I moram da kažem da smo sami svojim radom postigli, podrška nadležnih institucija  našem timu je bila ili premala ili je izostala, ali ni to nas nije sputalo da dođemo do srebra u spustu. Ostaje žal sa onom H2H trkom, ali sad šta je tu je. I ovako smo prezadovoljni ostvarenim na Prvenstvu, kaže u prvoj reakciji nakon osvojenog srebra član posade banjalučkog Dajak kluba i reprezentacije BiH“,  Dragan Babić.

rafting evropsko prvenstvo dodjela medalja zatvaranje (175)

Česi su se potpuno zasluženo popeli na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Prikazanim u Banjaluci bili su veoma zadovoljni. „Ovome smo se nadali i sav rad tokom proteklih nekoliko mjeseci se isplatio. Konkurencija je ovdje bila veoma jaka. Iznenadili su nas ruski timovi, Finska u slalomu ali i banjalučka posada u sprintu i spustu. Ipak na kraju smo zasluženo – najbolji.  Sad slijedi nekoliko dana odmora pa odmah idemo na pripreme za Svjetsko prvenstvo.“  kaže Antonin Haleš,  kapiten prve češke posade, novog prvaka Evrope.

20150524192915000000

Slovenci su bili treći u spustu i treći generalno, dok su kod dama u spustu trijumfovale Ruskinje ispred prve posade Velike Britanije koja je generalno osvojila titulu šampiona Evrope. Druge su Ruskinje a trećeplasirane su Italijanke.

„Veoma smo zadovoljni ostvarenim u Banjaluci. I mi smo ostvarili zacrtano, osvojivši bronzu generalno, a i naša reprezentacija do 23 godine koja je postala prvak Evrope. Dokaz je ovo, da se u našem savezu sistemski radi i da mi imamo nasljednike“, dodaje kapiten reprezentacije Slovenije Marko Mihelič.

„Ma, mi smo prezadovoljne postignutim rezultatom. Iskreno, dale smo sve od sebe. Ruskinje i Italijanke su u odličnoj formi, i nije bilo nimalo lako dobiti ih u Banjaluci. Ovo prvesntvo će nam ostati dugo u dobroj uspomeni“, kaže  Georgina Preston, član posade britanske reprezentacije.

20150524192906000000

Sjajne trke viđene su i kod mlađih uzrasnih kategorija.  Pobjedom u spustu, reprezetnacije Turske do 19 godina, okitila se titulom prvaka Evrope, a u juniorskoj konkurenciji brilljirali su Slovenci.  Na kraju zlato za Sloveniju i u spustu i u generalnom poretku  Prvenstva. Kod veterena su  na tronu – dvije Češke posade.

U Banjaluci je danas održano i prvo rafting prvenstvo Evrope na ergometrima, a najviše medalja osvojili su takmičari iz Gruzije, Srbije i Bugarske. Predstavnica BiH Irma Karišik osvojila je srebro u ženskoj konkurenciji.

Prezadovoljni organizacijom bili su u Svjetskoj rafting federaciji. „Organizator se stvaro potrudio da opravda naša očekivanja. I uspjeli su u tome. Stvarno je bilo prijatno boraviti u Banjaluci proteklih dana, mještani su veoma gostoprimljivi i moram biti iskren i reći, da to nisam susretao baš na puno mjesta u svijetu. Trke su bile odlične. Vidjeli smo da sve veći broj nacija veoma ozbiljno radi, te da se rafting u ovom dijelu Evrope dosta dobro pozicirao.“ ističe Oleg Grigoriev, potpredsjednik Svjetske federacije.

 rafting evropsko prvenstvo dodjela medalja zatvaranje (313)

Na ceremoniji dodjele medalja,  internacionalne sudije koje su sudile tokom Prvenstva, poklonile su u humanitarne svrhe novac prikupljen od protesta timova tokom takmičenja. U ime udruženja građana mališana sa autizmom, sudijama se zahvalila Olivera Ratković predsjednica UG „Tvoja riječ“ iz Banjaluke.

rafting evropsko prvenstvo dodjela medalja zatvaranje (321)

Posljedni dan Prvenstva obilježila je i ženska posada rafting kluba Kanjon koja se nakon više od godinu dana ponovo okupila i u znak zahvalnosti prema vječnom kapitenu kluba, Branki Štulić, revijalno – izveslala spust od Krupe do Karanovca. Na prvenstvu su nastupili takmičari iz 17 evropskih zemalja a najviše turista bilo je iz Slovenije koji su napravili sjajnu atmosferu i na slalomskim trkama i tokom zatvaranja Prvenstva.

Video dostupan na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=vhySoPrRhyE

Produkcija ELTA 1 HD