RC Kanjon pod vodom! Rafteri u pripravnosti!

Srijeda, Mart 8, 2017
Objavljeno u Novosti
foto 1

Karanovac 07.03.2017. RC Kanjon je pod vodom. I pored toga, čalnovi RK Kanjon danas su pripremali opremu. U slučaju da zatreba, da budu spremni priteći u pomoć ugroženom stanovništu.

“Mi smo spremni kao i uvijek. I ne daj Bože, ako bude trebalo, mi ćemo odgovoriti na poziv Civilne zaštite. Jer i mi sačinjavamo drugi vod CZ za spašavanja na vodi i pod vodom, tako da su naši članovi spremni. Mi ćemo sutra ujutro imati sastanak  da još jednom provjerimo opremu. Da vidimo šta sve imamo na raspolaganju.” rekao je predsjednik RK Kanjon  - Aleksandar Pastir.

aco

Vrbas je zaprijetio kućama u Karanovcu.  Voda je stigla na svega par metara od kućnih pragova u dijelu naselja koje se nalazi s desne strane magistralnog puta Banjaluka – Kneževo. Sama putna komunikacija presječena je klizištem na lokalitetu gdje se Suvi potok uliva u rijeku Vrbas. Na tom mjestu nalazi se patrola saobraćajne policije, koja prati stanje.

17098324_1245911148861529_4780415700919234560_n

“Put je presječen. Autobusi ovuda više neće moći. Sve se ponavlja kao i 2014. godine. Isto. Nadam se da će stati i da se najgore ipak neće desiti”, kaže predsjednik Savjeta MZ Karanovac – Boško Vuksan! Mještani Karanovca  zbog vodostaja Vrbasa i Švrakave, kiše koja ne prestaje da pada, noćas neće spavati. Kako su ispričali strahuju da će se ponoviti 2014. godina kada im je ova rijeka poplavila domove. Trenutno su dvije kuće pod vodom.

foto 2

U Česmi su proradili bujični potoci, Nosili su sve pred sobom. Portparol Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović izjavio je Srni da je usljed obilne kiše na teritoriji Grada Banjaluke došlo do odrona na putu Priječani – Duboki Potok, a kiša je uzrokovala i odrone u naseljima Priječani, Lauš, Česma i Karanovac u Banjaluci.Vodostaji većih vodotoka u Republici Srpskoj su u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, osim Vrbasa u Banjaluci, čiji se nivo na jednoj tački kod Delibašinog Sela popeo na 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

On je dodao da su bujične vode uzrokovale probleme u banjalučkim naseljima Šargovac, Pavlovac, Šeher, Motike, Lazarevo, Lovačka Bara, a da je zbog vode na kolovozu obustavljen saobraćaj na dionici puta Drugovići-Srbac.

U opštini Laktaši voda iz lokalnog vodotoka prekinula je putnu komunikaciju u mjestu Drugovići, a u Čelincu voda je prekinula putnu komunikaciju u mjestu Bojići.

Rijeka Lišnja u opštini Prnjavor izlila se i prekinula putnu komunikaciju Prnjavor-Čelinac na lokalitetu Kačare, a rijeka Ukrina se izlila u Ratkovcu i zaplavila poljoprivredno zemljište i tri objekta.

vijacani 2

vijacani

Poplave u Prnjavoru – Lišnja:

https://www.youtube.com/watch?v=mZXUTnCeJN8

Produkcija TV K3 Prnjavor!

“U Tesliću riječice Gračanica i Mala Usora su u porastu i ekipe Civilne zaštite su na terenu. Vodostaji ovih riječica mogu ugroziti naselja u Tesliću i Čečavi. Civilna zaštita je angažovana na obezbjeđivanju 500 vreća sa pijeskom za eventualnu upotrebu”, rekao je Stojanović. On je dodao da se na putnom pravcu Doboj-Stanari izlio bujični potok i saobraćaj se odvija uz posredovanje saobraćajne policije, dok se na putu Doboj – Modriča zbog vode na kolovozu saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom.

“U svim pomenutim opštinama i gradovima uvedeno je 24-časovno operativno dežurstvo Civilne zaštite i prema odvijanju situacije preduzimaće se odgovarajuće mjere”, naglasio je Stojanović. Pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci, širom Srpske su na terenu, prate situaciju i pozivaju građane da prijave sve eventualne probleme – Centru za obavještavanje na broj telefona 121.

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=XfwJk_atRqo

Produkcija ELTA 1 HD!