Obilježena godišnjica poplava kroz projekat FloodLife

Srijeda, Maj 17, 2017
Objavljeno u Novosti, Video
Grad-Banja-Luka-foto-Aco-Cavic

Banjaluka 17.05.2017. – U okviru implementacije projekta Evropske komisije FloodLife danas je na banjalučkom Trgu Krajine obilježena godišnjica kada su Banjaluku i druge gradove u Republici Srpskoj pogodile nezapamćene poplave. Građanima i predstavnicima medija prezentovani su ciljevi projekta FloodLife, a to su podizanje svijesti i osjetljivosti na klimatske promjene, upoznavanje sa ishodima poplava, mjere zaštite i ublažavanje posljedica od poplava.

poplave-exit-zeljka-gajic

„Kroz ovaj vrijedan projekat građani će od sada na usluzi imati specijalizovani portal poplave.org, kao i mobilnu aplikaciju SOS 121 koji će pomoći u boljoj obaviještenosti i podizanju spremnosti na poplave. Osim toga, civilne zaštite u opštinama Banjaluka, Čelinac, Prijedor i Oštra Luka dobiće čamce i opremu za spasavanje i komunikacijsku opremu vrijednu 40.000 konvertibilnih maraka, a biće postavljene i hidrološke stanice na rijekama Sani, Uni, Jošavki i Gomjenici vrijedne 30.000 KM“, rekla je Željka Gajić, portparol projekta.

poplave-exit-3

Promociji projekta FloodLife prisustvovao je i Aleksandar Pastir iz Rafting kluba Kanjon koji je, pored Exit centra, partner u njegovoj implementaciji.

„Rafting klub Kanjon prepoznao je društveni značaj projekta FloodLife i zbog toga je uključen u njegov razvoj od samog početka. Smatramo da planiranjem unaprijed i kvalitetnom edukacijom spasilaca i građana možemo umanjiti posljedice ako bi se poplave poput onih iz 2014. godine ponovile“, rekao je Pastir.

poplave-exit-aleksandar-pastir

Partneri projekta takođe su prisustvovali promociji, a među njima i Mile Lazendić iz banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, kao i Aleksandar Branković, direktor Razvojne agencije Čelinac, koji su izrazili podršku i naglasili značaj pravovremene edukacije i informisanosti kada su poplave u pitanju. Predstavljanje projekta podržali su i Dalibor Ljuboja i Dejan Mastikosa iz Opštine Oštra Luka.

poplave-exit-5

Građanima je ovom prilikom podijeljen informativni materijal o poplavama, kratko uputstvo o postupanju u slučaju poplava i mape opasnosti od poplava.