Održan sastanak Inicijative za Čist Vrbas u Jezeru

Ponedjeljak, Juni 19, 2017
Objavljeno u Novosti
Jezero

Jezero 19.06.2017. – Rafting klub Kanjon, sa partnerima, nastavlja sa realizacijom projekta pod nazivom Inicijativa za Čist Vrbas.  Rekao je ovo nakon radnog sastanka Inicijative održanog u Jezeru, predsjednik RK Kanjon Aleksandar Pastir. On je naglasio da će projekat realizovati RK Kanjon i partnerski klubovi  u sportovima na vodi, a sve uz logističku podršku lokalnih  zajednica u slivu rijeke Vrbas i kompanije Coca Cola, koja je i do sada podržavala realizaciju ovog projekta.

Na današnjem sastanku, kojem su prisustvoali predstavnici opština Jezero, Donji Vakuf, Jajce i Šipovo smo dogovorili da već četvrtog jula organizujemo sastanak Inicijative u Donjem Vakufu, kako bismo definisali hodogram realizacije ovog projekta u cjelini, kaže Pastir. On je dodao da su se, na zadovoljstvo svih učesnika, u projekat po prvi put uključili predstavnici opštine Jezero.

image-0-02-04-7f1d2c484cfbaed4d12c5e90978aa4d091f9932c7d7d73965e06105b3de37b86-V

U opštini Jezero nisu krili zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica uključena u realizaciju ovog projekta. „Sedmog jula, uz pomoć RK Kanjon, i na njihovu inicijativu,  organizovaćemo veliku akciju uređenja rijeke Plive i njenog  priobalja. U ovu akciju uključićemo sve naše raspoložive kapacitete“ kaže načelnica opštine Jezero i domaćin današnjeg sastanka inicijative, Snežana Ružičić.

„Inicijativa za Čist Vrbas proizašla je iz Vrbaske eko regate koju je još 2003 godine pokrenuo banjalučki rafting klub Kanjon. Samo u prvih nekoliko godina, iz kanjona rijeke Vrbas izvučeno je preko 40 automobilskih olupina i nekoliko desetina  tona otpada.  Kroz jednu njegovu fazu, projekat je podržavao UNDP, uz komercijalne partnere poput kompanije Coca Cola, i uz logističku podršku lokalnih zajednica u slivu Vrbasa.  Najvažniji rezultat projekta je Povelja  za Čist Vrbas koju su prije sedam godina potpisali načelnici svih lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas, sa svim obavezama i dužnostima koje iz nje proističu“, kaže Pastir naglašavajući da je lokalnim zajednicama potreban novi impuls kako bi odgovorno i disciplinovano pristupili očuvanju rijeke Vrbas i njenih pritoka.

image-0-02-04-45fe79cf259283f44b80a4d872afdbbef323ac9cc2e349f95cf00ad30f87ea71-V

Ove godine će ponovo biti organizovana akcija čišćenja korita rijeka Vrbas i Pliva na nekoliko mikrolokacija predviđenih programom ekološke regate a 12.avgusta biće organizovana velika turistička regata od Krupe na Vrbasu do Banjaluke čiji je cilj promocija potencijala koje posjeduje kanjon rijeke Vrbas. Krajnji cilj projekta je da u lokalnim zajednicama obuhvaćenim projektom sliv rijeke Vrbas budu očišćen kako bi bila organizovana velika turistička regata od njenog izvora do ušća.