SaR sertifikati za polaznike obuke

Utorak, August 29, 2017
Objavljeno u Novosti
IMG_3257-compressor

Karanovac 29.08.2017. – Četvorodnevna besplatna obuka za volontere iz više gradova Republike Srpske u Trening centru za potragu i spasavanje na vodama (Search and Rescue Training Centre Kanjon – SaR) je završena.

Obuka je bila podijeljena na dva dijela. Nakon prvog, ukupno 32 volontera iz opština Čelinac, Prijedor, Banjaluka, Oštra Luka, Gradiška, Bijeljina i Šamac su dobili SaR sertifikate za pohađanje Osnova tehnika spasavanja na brzim vodama i u poplavama. Po završetku drugog dijela obuke, koji se održao pod IRF licencom, osnivač i instruktor SaR-a Aleksandar Pastir je sa volonterima usagalasio nastavak obuka, jer su oni, prema njegovim riječima, pokazali izvrsnu spremnost, sposobnost, ali i volju da nauče još više o tehnikama spasavanja na brzim vodama i tokom poplava.

Bogdana

U okviru projekta FloodLife, u SaR-u će se održati još jedna napredna obuka koju će voditi naši domaći Rescue 3 instruktori Aleksandar Pastir i Radoslav Kaurin, u saradnji sa svjetski poznatim britanskim instruktorom Markom Hirstom. Nakon nje, 14. septembra nas očekuje velika pokazna vježba u kojoj će 20, tada već obučenih, pripadnika vatrogasnih jedinica i lokalnih civilnih zaštita pokazati svoja znanja i umijeća prilikom potrage i spasavanja na brzim vodama i tokom poplava.

obuka

SaR trening centar je osnovan kroz projekat Evropske komisije FloodLife, čiji je cilj jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, s posebnim akcentom na poplave. Pored pomenute četiri opštine i Rafting Kluba Kanjon, saradnici Exit Centra na ovom projektu su i Razvojna agencija Čelinac, koja je ujedno i sufinansijer dijela projekta, kao i Hidrometeorološki zavod Republike Srpske.