Volonteri iz više gradova na besplatnoj obuci u SAR trening centru

Srijeda, August 23, 2017
Objavljeno u Novosti, Video
SRT-45

Karanovac 23.08.2017. – Obuke za potragu i spasavanje u poplavama i na brzim vodama počele su danas u novootvorenom Trening centru za potragu i spasavanje na vodama (Search and Rescue Training Centre Kanjon – SaR). Ukupno 32 volontera iz opština Čelinac, Prijedor, Banjaluka, Oštra Luka, Gradiška, Bijeljina i Šamac će u toku naredna četiri dana pohađati ovu obuku.

20170822_095314-compressor

I ova obuka je rezultat saradnje između banjalučkog Exit Centra i Rafting Kluba Kanjon na projektu FloodLife, a tokom jula i avgusta specijalizovane obuke za potragu i spasavanje u poplavama i na brzim vodama je prošlo 24 pripadnika vatrogasnih službi i lokalnih civilnih zaštita opština saradnika na pomenutom projektu – Čelinac, Banjaluka, Oštra Luka i Prijedor.

Podsjetimo, SaR trening centar zvanično je primljen u evropsku porodicu Rescue 3, najveću svjetsku organizaciju za akreditovane programe spasavanja na vodama i u poplavama.

U okviru projekta FloodLife, u SaR-u će se održati još jedna napredna obuka koju će voditi naši domaći Rescue 3 instruktori Aleksandar Pastir i Radoslav Kaurin, u saradnji sa svjetski poznatim britanskim instruktorom Markom Hirstom. Nakon nje, 14. septembra nas očekuje velika pokazna vježba u kojoj će 20, tada već obučenih, pripadnika vatrogasnih jedinica i lokalnih civilnih zaštita pokazati svoja znanja i umijeća prilikom potrage i spasavanja na brzim vodama i tokom poplava.

SaR trening centar je osnovan kroz projekat Evropske komisije FloodLife, čiji je cilj jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, s posebnim akcentom na poplave. Pored pomenute četiri opštine i Rafting Kluba Kanjon, saradnici Exit Centra na ovom projektu su i Razvojna agencija Čelinac, koja je ujedno i sufinansijer dijela projekta, kao i Hidrometeorološki zavod Republike Srpske.