Okončana obuka za spasioce na vodi

Petak, Septembar 15, 2017
Objavljeno u Novosti, Video
Obuka 1

Karanovac 15.09.2017. – Banjalučki vatrogasac Đorđe Vavan uspješno je položio svih 6 modula obuke za spasioca. Iskustva koja je stekao tokom obuke, veoma su korisna kaže Vavan.„Obuka je bila veoma naporna, ali je vrijedilo“, kaže Vavan. Za instruktore iz Rafing kluba Kanjon ima samo riječi hvale.

Vavan

„Projektom Floodlife, obuku su prošla 24 pripadnika Civilne zaštite iz Banjaluke, Prijedora, Čelinca i Oštre Luke. U slučaju elementarnih nepogoda, oni će biti potpuno spremni za brzu reakciju“ kaže predsjednik RK Kanjon,  Aleksandar Pastir.

vlcsnap-2017-09-15-16h57m30s434

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ZoSJo2rpxjw

U okviru ove prezentacije, kojoj je prisustvovao, šef delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark i ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS Jasmina Davidović, zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić, podijeljeni su sertifikati kandidatima koji su završili obuku za spasavanje na vodi.

obuka 2

Inače, polaznici na ovoj obuci su pripadnici civilnih zaštita Banje Luke, Čelinca, Oštre Luke i Prijedora i volonteri koji su prošli obuku u Trening centru za potragu i spasavanje na vodama “Kanjon”.

„Ovakvi projekti nam govore da je preventivno djelovanje najvažnije i zato želim da se u ime naših lokalnih zajednica zahvalim onima koji su učestvovali u ovom projektu. Iskustva nam govore da je od izuzetne važnosti da stanovništvo zna kako se ponašati u situacijama elementarnih nepogoda ali i da nadležne službe imaju znanje  i opremu da odgovore na te izazove“  kazao je zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić.

Amidzic

Video: https://www.youtube.com/watch?v=5ohQYm6k9vc&t=6s

obuka 3

Kroz simulaciju komunikacije između stanovništva i operatera civilne zaštite, na prezentaciji su predstavljene mogućnosti koje pruža mobilna aplikacija “SOS”, čija je osnovna funkcija rano upozoravanje u cilju spasavanja života i imovine tokom vanrednih situacija i komunikacija sa nadležnim institucijama.

obuka 5

Šef delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark je ovom prilikom pohvalio Rafting klub Kanjon kao i polaznike civilne zaštite koji su završili obuku.

Vigemark

Video: https://www.youtube.com/watch?v=mBnfkJLXuSQ&t=1s

„Na žalost ,svakodnevno smo svjedoci da se u cijelom svijetu dešavaju razne nepogode i to nam govori da je izuzetno važno imati uspostavljen sistem upozravanja građana koji je dovoljno brz i efikasan“ istakao je ambasador Vigemark.

obuka 4

Projektom Floodlife,  Rescue 3 obuku po standardima IRF-a  prošla su 24 polaznika. Svjetlo dana ugledale su i SOS aplikacija i web platforma, a Banjaluka je dobila savremeni trening centar. Do kraja godine, prva dva licencirana instruktora po RESUCE 3 standardima u BiH, rafteri Kanjona Aleksandar Pastir i Radoslav Kaurin putuju u Veliku Britaniju kako bi savladali naredni, viši nivo obuke za spasavanje na divljim vodama.

Pokazna vježba video: https://www.youtube.com/watch?v=3-iqICfM21U&t=66s