Sutra prezentacija projekta FloodLife i pokazna vježba spasavanja na vodi

Četvrtak, Septembar 14, 2017
Objavljeno u Novosti
obuka-vjezba-1

Prezentacija rezultata projekta FloodLife

Poštovani,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje rezultata projekta FloodLife, finansiranog od strane Evropske unije, koje će se održati u petak, 15. septembra 2017. godine, sa početkom u 12:00 časova u Rafting klubu “Kanjon” u Karanovcu.

Prisutnima će se pozdravnim govorom obratiti ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Nakon prezentacije rezultata projekta, imaćete priliku prisustvovati simulaciji potrage i spasavanja iz poplave, u kojoj će učestvovati 30 pripadnika lokalnih civilnih zaštita Banje Luke, Čelinca, Oštre Luke i Prijedora i volonteri. Svi učesnici su prošli obuku u Trening centru za potragu i spasavanje na vodama (Search and Rescue Training Centre – SaR) “Kanjon”.

Kroz simulaciju komunikacije između stanovništva i operatera civilne zaštite, upoznaćete se sa mogućnostima koje pruža mobilna aplikacija “SOS”, čija je osnovna funkcija rano upozoravanje u cilju spašavanja života i imovine tokom vanrednih situacija i komunikacija s nadležnim institucijama.

Ovom prilikom predstavnicima partnerskih opština g. Wigemark će svečano uručiti opremu za spasavanje, a g. Amidžić će polaznicima dodijeliti sertifikate o položenoj obuci.

FloodLife projekat ima za cilj jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, s posebnim akcentom na poplave.

Kroz projekat FloodLife u formiranje SaR trening centra uloženo je 10.000,00 KM, dok se u opremu za spasavanje i komunikaciju za potrebe trening centra i partnerskih opština uloženo više od 100.000,00 KM.

Projekat provodi Exit Centar u saradnji sa Rafting klubom Kanjon, opštinama Banjaluka, Čelinac, Oštra Luka i Prijedor, Hidrometeorološkim zavodom Republike Srpske i Razvojnom agencijom Čelinac.

Dijana Petković,
Financial and Administrative Assistant

 Exit Centre, Banja Luka

www.exitcentre.org

www.poplave.org