Rusi na Vrbasu

Petak, 4 Aprila, 2014
Objavljeno u Nekategorisano

Banjaluka 04.04.2014. – Iako do početka prvenstva ima 47 dana, rafteri već stižu u Banjaluku. U kanjonu Tijesno treniraju takmičari iz Rusije, koji žele svoj boravak u Banjaluci iskoristiti kako bi se na najbolji mogući način upoznali sa stazom na kojoj će od 20. do 25. maja biti održano Evropsko prvenstvo u raftingu. Trener ruskog tima Aleksandar Sviridov prezadovoljan je viđenim u kanjonu Tijesno.

 „U Banjaluci nam je odlično, rijeka je sjajna, staza  je prirodna, što nas puno raduje. Kod nas je još veoma hladno, još ima i snijega, pa smo odlučili doći u Banjaluku, da se što bolje pripremimo i upoznamo sa stazom, ljudima, organizacijom“, kaže Sviridov.

Ruski tim dolazi iz Autonomne Republike Altaj.  Nalazi se u samom srcu Azije, gdje se spajaju ruska tajga, stepe Kazahstana i pustinje Mongolije. To je šumovit predio. Najveće rijeke su Katun i Bija. Tu i trenira ruski tim.  Za naš grad imaju samo riječi hvale.

„Grad Banjaluka je zaista prelijep, ljudi su ljubazni, domaćinski raspoloženi. Mi smo i gradom i skiperima u rafting klubu „Kanjon“ prezadovoljni. Stalno su tu kad nam nešto treba, od postavljanja kapija na stazi do transporta.“ dodaje Sviridov.

U banjalučkoj turističkoj organizaciji kažu da je ovo tek prvi u nizu dolazaka raftera i turista u naš grad. Vrlo važno je što svi oni sami snose troškove smještaja i ishrane, tako da se očekuje sigurna zarada, kaže mr Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada Banjaluka.

„Polazeći od iskustva sa Svjetskog prvenstva, dolasci turista i takmičara će, kako se bliži početak Prvenstva, biti sve češći i masovniji. Na nama je da uradimo dobru promociju i da se dodatno pozicioniramo na evropskoj sportskoj i turističkoj mapi. Mi smo već na sajmu avanturističkog turizma u Nišu, a nastupamo i na tradicionalnom sajmu u Budvi, gdje promovišemo i predstojeće Evropsko rafting prvenstvo” kaže Barašin.

U rafting klubu „Kanjon“ uveliko rade na pripremama za predstojeće Prvenstvo. „Organizaciono sve teče prema predviđenom planu i mi praktično već sada nemamo nikakvih nepoznanica. Kanjon Vrbasa i  grad Banjaluka  će od 20. Do 25. maja ugostiti najbolje raftere iz 27 evropskih zemalja u svim uzrasnim kategorijama u obje konkurencije. Sprint i H2H će se voziti na stazi Bijeli buk,  slalom na najmodernijoj rafting i kajak stazi u kanjonu Tijesno dok će se spust voziti na stazi od Bijelog potoka do Karanovca. Komisije su već pripremile planove rada i spremno očekujemo drugu sjednicu Organizacionog odbora Prvenstva“, ističe predsjednik Kajak kanu i rafting saveza BiH i direktor Prvenstva,  Aleksandar Pastir.

Organizatori ističu da su u toku i prijave za volontere, bez čije podrške ne bi bilo moguće organizovati velike sportske manifestacije pa tako ni Evropsko rafting prvenstvo. Ovom manifestacijom Banjaluka će se dodatno pozicionirati na sportskoj i turističkoj mapi Evrope i svijeta, dodaju u rafting klubu “Kanjon.”