O nama

Rafting klub „Kanjon’’ Banjaluka je osnovan kao Udruženje građana 01.03.2003.godine. Glavni ciljevi našeg djelovanja su: afirmacija rafting sporta i sportova na vodi uopšte, učestvovanje na rafting takmičenjima, organizacija ekoloških akcija i zaštita kanjona rijeke Vrbas, saradnja sa drugim sportskim organizacijama, promocija turističkih potencijala srednjeg toka rijeke Vrbas i BiH.

Rafting klub Kanjon je organizator raznih manifestacija: od ekoloških rafting regata do velikih sportskih manifestacija koje su obilježile posljednju deceniju u gradu na Vrbasu: Evropskog prvenstva u kategoriji R4 održanog 2005 i Svjetskog prvenstva u raftingu R6 kojem smo bili domaćini 2009.godine. Počeli smo sa ekološkim rafting regatama 2003.godine, koja su okupile preko 300 učesnika među kojima su bile i neke javne ličnosti grada Banjaluke, RS i BiH.

Za kratko vrijeme uspjeli smo u svojoj namjeri: samo u ekološkim rafting regatama 2003. i 2004.godine iz rijeke Vrbas je izvađeno 50-tak automobilskih olupina , te nekoliko stotina tona smeća. Kao rezultat naših akcija, u Eko–rafting centru „Kanjon“ u Karanovcu je 2004.godine postavljen prvi biološki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u BiH. Organizovali smo i prvu „Vrbasku eko-regatu“ koja je okupila rafting klubove i ljubitelje prirode u opštinama Donji Vakuf, Jajce, Banjaluka, Laktaši i Srbac. Ova regata je imala za cilj buđenje ekološke svijesti stanovništva gornjeg toka rijeke Vrbas. Prošle godine organizovali smo veliku regatu Banjaluka – Beograd s ciljem buđenja ekološke svijesti u slivu Rijeka Vrbas i Save,  a već ove godine planiramo okupiti sve klubove sportova na vodi i ljubitelje prirode u svm lokalnih zajednicama kroz koje protiče rijeka Sava, od njenog izvora do ušća, od Slovenije do Srbije. 

Osim ekologije naše Udruženje radi i na promociji sportova na vodi i ekstremnih sportova uopšte ne samo u srednjem toku rijeke Vrbas , nego i u Banjaluci, Republici Srpskoj i BiH uopšte. Naše aktivnosti su do sada uticale na buđenje ekološke svijesti kod građana Banjaluke, promovisale turističke potencijale srednjeg toka rijeke Vrbas, promovisale zdrav način življenja i značaj bavljenja sportom, posebno ekstremnim sportovima  i sportovima na vodi, a kroz organizaciju sportskih manifestacija na najvišem nivou promovisale Banjaluku, Republiku Srpsku i BiH u cjelini u Evropi i svijetu.

Zahvaljujući našim aktivnostima Banjaluka , Vrbas i Bosna i Hercegovina su postale regionalnim središtem avanturističkog turizma i ekstremnih sportova. Dokaz za to su Svjetsko rafting prvenstvo „WRC Banjaluka Vrbas 2009“, najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od Olimpijskih igara održanih 1984. do danas, zatim Evropsko prvenstvo u raftingu 2005, 9 Eurokupova i jedan Svjetski kup koji smo takođe organizovali. Pokretači smo i osnivači BH rafting lige kao i Balkanske rafting lige. Samo Svjetsko prvenstvo u raftingu kojem smo bili domaćin 2009. godine  je, po ocjeni stručne javnosti, građana, posjetilaca, turista i gotovo 500 sportista koji su uzeli učešće na njemu, organizovano na najvišem mogućem nivou.

Ove godine pripala nam je čast organizovati Evropsko prvenstvo u kategoriji R6. Biće to najveće međunarodno rafting takmičenje ikad organizovano jer će se održati u svim uzrasnim kategorijama, od juniora do veterana. Biće to još jedan test naših organizacionih sposobnosti. Od početka, u okviru našeg Udruženja djeluje profesionalni “Press tim”  koji je sve naše dosadašnje aktivnosti prezentovao medijima. Dokaz da smo svoj posao uradili uspješno jeste i činjenica da je rafting sport u BiH od anonimnosti postao jedan od najpopularnijih, a naša zemlja ima i osvajače medalja u ovom sportu na evropskim prvenstvima.

Takođe, Banjaluka je regionalni rafting centar i u njoj se od 19. novembra 2006. nalazi sjedište Regionalne rafting lige. Naše napore na promociji turističkih potencijala BiH prepoznale su sve relevantne institucije sportova na vodi u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, lokalne zajednice grada Banjaluke i gornjeg toka rijeke Vrbas, istaknuti turistički radnici u zemlji i okruženju ( Udruženje je dobitnik više nagrada u oblasti promocije turizma kao što su Zlatna turistička ruža i nagrade Novosadskog sajma turizma ) kao i Evropska komisija u BiH.  Ne želimo da stanemo na svemu ovome, već želimo naprijed, da dodatno promovišemo sportove na vodi, ekologiju i avanturističke potencijale srednjeg toka rijeke Vrbas.